keskiviikko 24. lokakuuta 2012

D-vitamiinihuijaus. Osassa D-vitamiinivalmisteista ei ole lainkaan D-vitamiinia.


Iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä sitä määrää D-vitamiinia, mitä tuoteseloste lupaa, selviää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksista. Osassa valmisteista ei itse asiassa ole lainkaan D-vitamiinia.
- Näistä 23 analysoidusta D-vitamiinivalmisteesta vain kahdeksan mahtuu Elintarviketurvallisuusviraston ravintolisille asettamiin plus-miinus 20 prosentin rajoihin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ravintolisän pääkomponentin tai tämän aktiiviaineen pitoisuus saa vaihdella 20 prosenttia suhteessa siihen, mitä pakkausselosteessa on ilmoitettu, kertoo filosofian tohtori, biokemisti Tarja Nurmi Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.
Näiden tablettivalmisteiden lisäksi D-vitamiinipitoisuus selvitettiin myös kolmesta suihkemuotoisesta valmisteesta, joista yksi täytti Eviran kriteerit. Tutkimuksessa ei ollut mukana öljypohjaisia valmisteita.
- Ajattelin alun perin, että siellä ehkä yksi tai kaksi tuotetta voisi olla, jotka poikkeavat selkeästi siitä, mitä siinä tuoteselosteessa on, mutta kyllä se oli jonkinlainen yllätys, että melkein 50 prosenttia niistä tutkituista tuotteista sisälsi selkeästi vähemmän D-vitamiinia kuin mitä se pakkausseloste kertoo, Nurmi tiivistää.Taulukko tutkituista tuotteista.    http://ohjelmat.yle.fi/files/ohjelmat/d-vitamiini.pdf


Valmistajan oman tutkimuksen mukaan. Manninen Nutraceuticals OY valmiste Mega 125 D3 sisältää D-vitamiinia jopa enemmän kuin tarpeeksi!Mega D3
 125 125 0 0 Nettikauppa Manninen Nutraceuticals Oy, valmistettu EU:ssa"Evira on ryhtynyt selvittämään asiaa normaalien valvontatoimintatapojen mukaisesti. Aloitamme sillä, että varmistamme, pitävätkö tutkimustulokset paikkansa", hän sanoi.
http://www.hs.fi/elama/Apteekkariliitto+pit%C3%A4%C3%A4+D-vitamiinihuijausta+vakavana+/a1305609751489

D-vitamiinista on keskustelut paljon viime aikoina. Ravintosuositukset ovat muuttuneet niin, että ensimmäistä kertaa suosituksia ei pysty noudattamaan syömättä pillereitä.
http://www.iltalehti.fi/terveys/2012102516247239_tr.shtml


Vitamiinivalmistajien Apteekkariliitolle toimittamat selvitykset eivät toistaiseksi tuoneet selvyyttä viime viikolla syttyneeseen D-vitamiinikohuun. Apteekkariliitto suositti kuitenkin tänään, että osa myynnistä poistetuista valmisteista voidaan palauttaa myyntiin. Liitto teki päätöksensä tutkittuaan viikonloppuna valmistajien toimittamia selvityksiä ja analyysitodistuksia.
Päätös koskee kaikkiaan kolmea tuotemerkkiä, mutta vain osaa niiden valmiste-eristä.
Ongelmana on, että valmistajien analyysit on tehty eri valmiste-eristä kuin Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Tämän vuoksi niiden ei voida osoittaa kumoavan tai olevan ristiriidassa yliopiston tutkimuksen kanssa, sanoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja, proviisoriErkki Kostiainen
http://www.hs.fi/kotimaa/Valmistajien+todistukset+eiv%C3%A4t+tuoneet+selvyytt%C3%A4+D-vitamiinikohuun/a1305610767089

http://www.manninen.info/blog/?p=938

uusimman tiedon mukaan Mannisen mega D 125 sisältää D-vitamiinia 118 %.


D-vitamiinikohussa käänne – päinvastaiset tutkimustulokset!Saksalaisen lääke- ja elintarvikelaboratorion tulokset ovat päinvastaiset Itä-Suomen yliopiston Ylen Akuutti –ohjelman kautta esittelemien tulosten kanssa. Kuvassa kohuttu oululaisen lisäravinneyrityksen vitamiinivalmiste.
http://www.radiocity.fi/uutiset/oulun-seutu/d-vitamiinikohussa-kaanne--painvastaiset-tutkimustulokset/32/6021


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.