torstai 18. lokakuuta 2012

Lukuhetki



Kesä 1942 Rukajärvellä. Suomalaisten sissien kesäpuseroiden selkämykset kylpevät hiessä, kun vänrikki Lauri Horppu palaa sissiryhmänsä kanssa uuvuttavalta vanginhakureissulta. Miesten vielä toipuessa raskaasta matkastaan venäläiset iskevät rajusti suomalaisten kimppuun. Tielle silvottu lotta saa miesten veret kiehumaan. Sota on sotaa, mutta tarpeetonta julmuutta ja brutaalia teurastusta ei voi hyväksyä. Rukajärven komentaja, kenraalimajuri ja Mannerheim-ristin ritari Erkki Raappana käskee nyt takaa-ajoon divisioonansa parhaat sissit. Horppu kasaa kiireesti miehensä, ja he painuvat partisaanien perään. Alkaa armottoman sitkeä takaa-ajo.

Esa Sirén kirjoittaa historiantuntijan asiantuntemuksella ja jännityskirjailijan iskevyydellä miehistä, jotka eivät jää punkan pohjalle kiroilemaan rottia ja haaveilemaan menneistä tai tulevista lomista. Partisaanien perässä korpeen marssivien sissien jokainen päivä on täynnä läheltä piti -tilanteita, kohtaamisia vihollisten ja kuoleman kanssa.
http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=280&component=/PublishDB/Kirjat_kirjaesittely.asp&recID=9794



Inkeriläinen Mikko Pöllä pakeni Stalinin hirmuhallintoa Suomeen uimalla yli Rajajoen. Hänen isänsä oli karkotettu Siperiaan ja perhe oli häädetty kotitilalta. Suomen päämaja värväsi kielitaitoisen Pöllän kaukopartiomieheksi. Talvisodassa hän taisteli Kollaalla.

Mannerheim-ristin ritari Mikko Pöllä teki jatkosodassa yli kolmekymmentä kaukopartiomatkaa. Hän tuhosi tukikohtia ja räjäytteli sotatarvikejunia syvällä vihollisen selustassa, jopa Arkangelin radalla asti. Vänrikiksi ylennetty Pöllä joutui sotien jälkeen Valpon kuulusteluihin ja päätti paeta Ruotsiin. Sieltä hän siirtyi pakon edessä Venezuelaan. Parin vuosikymmenen seikkailujen jälkeen Pöllä palasi Suomeen ja sai töitä Geologisessa tutkimuskeskuksessa.

Mikko Pöllä oli toinen kahdesta Neuvostoliiton kansalaisesta, joka nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi. Kokenut sotakirjailija Robert Brantberg on aikaisemmin kirjoittanut elämäkerrat mm. Mannerheimista ja kenraali Adolf Ehrnroothista.
 http://www.revontuli.net/kirjat/kaukopartioritari09.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.